Yrkesverksam

Inflytande och engagemang

Vi tror att många tillsammans kan åstadkomma mer. Ju fler vi är i för­bundet, desto tyngre väger vår röst i samtalen med arbetsgivarna. Det gör att vi har större möjligheter att påverka lönerna, arbetsmiljön, pensionen och andra villkor – så att alla arbetsterapeuter har ett hållbart arbetsliv med goda utsikter till löne- och kompetensutveckling.

Som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter har du en plattform för inflytande som gör skillnad och det finns många olika sätt att engagera sig på. Om det finns något som du vill förändra så erbjuder vi verktygen, till exempel mallar för debattartiklar eller facklig introduktionskurs för förtroendevalda. Läs mer om hur du kan engagera dig.

Medlemsrådgivning

Du når medlemsrådgivningen på 08-507 488 00 om du behöver personlig rådgivning inför löneförhandlingar, anställningsavtal, pensioner, försäkringar samt hjälp vid varsel och uppsägning. När du kontaktar medlemsrådgivningen kommer du alltid direkt till en kvalificerad central ombudsman som är expert på lagar, avtal och arbetsterapeuters arbetssituation. Läs vilka öppettider som gäller.  

Förhandling och arbetsrättsligt stöd lokalt

Som medlem har du också hjälp av förbundets lokala företrädare. På kommuner, landsting, företag och statliga myndigheter deltar vi i samverkan, säkerställer en fungerande lönerevision och finns närvarande när du har frågor eller behöver hjälp. Skulle det behövas har förbundet centrala ombudsmän som företräder dig i överläggningar och förhandlingar med arbetsgivaren.

Lönerådgivning

Alla kan behöva råd och stöd eller bara prata med någon om sin lön. Såväl lokala företrädare som centrala ombudsmän finns tillgängliga om du ska byta jobb eller ha lönesamtal. Tveka inte att kontakta ditt lokala ombud eller medlemsrådgivningen.

Lönestatistik och Saco Lönesök

Min sida hittar du lönestatistik och annan information om lön som ger dig möjlighet och tips om hur du påverkar din egen lön. Saco Lönesök är ett ovärderligt underlag för våra analyser. För att lönestatistiken ska vara ett tillförlitligt verktyg krävs att du som medlem svarar på vår årliga löneenkät. Du måste logga in på Min sida för att komma åt Saco Lönesök. Här kan du läsa mer om lönestatistik och Saco Lönesök.

Inkomstförsäkring

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan under ofrivillig arbetslöshet. Detta innebär att du får 80 procent av din bruttoinkomst i sex månader. Läs mer om vår inkomstförsäkring. För att inkomstförsäkringen ska gälla behöver du vara med i Akademikernas a-kassa, se nedan.

Akademikernas a-kassa

Sveriges Arbetsterapeuter är anslutet till Akademikernas a-kassa, en av de a-kassor med lägst avgift. För att bli medlem fyller du i en särskild ansökan som sänds till oss. Läs mer om a-kassan. Medlemskap i a-kassan krävs för att du ska kunna få ersättning från inkomstförsäkringen, se ovan.

Nätverk

Att vara med i Sveriges Arbetsterapeuter innebär medlemskap i ett stort nätverk av arbetsterapeuter, med stora möjligheter till professionellt stöd i ditt arbete som arbetsterapeut. Vi har en expertpanel av personer som kan konsulteras genom kontakt med kansliet.

Kursverksamhet

Som intresseorganisation har Sveriges Arbetsterapeuter en unik möjlighet att tillgodose arbetsterapeuters behov av kunskap om forskning, utbildning och utveckling. I vår akademi erbjuder vi ett brett utbud av kurser, även onlinekurser, inom både profession och det fackliga arbetet. 

Publikationer från vårt förlag och gratismaterial

Vårt förlag ger ut publikationer som rör din profession som du kan köpa dem till medlemspris i vår webbutik. I webbutiken hittar du också en hel del kostnadsfritt material som rör din profession, ditt arbetsliv och ditt förtroendeuppdrag, som du kan ladda ned eller beställa.

Arbetsterapiforum

Vartannat år arrangerar vi Arbetsterapiforum, vilket är den största kompetensutvecklande samlingsplatsen för arbetsterapeuter i Sverige. Som medlem deltar du för ett extra förmånligt pris. Nästa Arbetsterapiforum äger rum den 2–3 april 2019 i Stockholm, Folkets hus.

Tidskriften Arbetsterapeuten 

Tidskriften Arbetsterapeuten utkommer med sju nummer per år och ger dig aktuell information om det som händer inom arbetsterapi och arbetsterapeuters invärld och omvärld. För icke medlemmar kostar en prenumeration 545 kr/år.

Professionsjuridik

Vägledning i frågor som rör yrkesetik och yrkesjuridik. Professionsjurist, professionsutvecklare och ombudsmän finns på vårt kansli. Dessutom finns Sveriges Arbetsterapeuters etiska råd för extra kniviga frågor!

Försäkringar till förmånliga villkor hos Akademikerförsäkring

Som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter kan du teckna förmånliga grupp- och sakförsäkringar via vårt eget bolag Akademikerförsäkring. Tillsammans med fem andra Sacoförbund upphandlar vi försäkringar med bra kvalitet till ett billigt pris. Alla nya yrkesverksamma medlemmar får fyra försäkringar kostnadsfritt i tre månader. Läs mer om försäkringarna och Akademikerförsäkring. 

Lägenhet i vackra Klövsjö

Sveriges Arbetsterapeuter har två lägenheter i Klövsjö, för uthyrning till medlemmar med ett förmånligt pris.

Gå vår specialistutbildning kostnadsfritt

Som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter får du gå vår specialistutbildning kostnadsfritt. 

Medlemslån

Som medlem i Sveriges Arbetsterapeuter har du möjlighet att teckna bolån hos SEB och Danske bank. Vi har också avtal med Swedbank och Nordea om olika medlemslån, till exempel medlemslån/bilkredit, företagslån samt lån för egenföretagare. Läs mer om medlemslånen.

Scandinavian Journal of Occupational Therapy (SJOT)

Nyttja möjligheten att implementera forskning i vardagen. Nyttja din medlemsförmån! Scandinavian Journal of Occupational Therapy (SJOT) utkommer med sex nummer online. Som medlem i hos oss når du dem genom att  logga in på Min sida. 

Individuellt medlemskap i WFOT

Som medlem hos oss är du automatiskt medlem i WFOT – the World Federation of Occupational Therapists och har möjlighet att engagera dig i din profession på en världsomspännande nivå . Läs mer om vilka förmåner ditt medlemskap i WFOT ger.

Rabatt på MOHO och annan facklitteratur

Vi har förhandlat fram rabatt på den svenska översättningen av MOHO och annan facklitteratur som ges ut vid Studentlitteraturs förlag. Du nyttjar rabatterna genom att beställa på Studentlitteraturs kampanjsida.

Rabatt hos Adlibris

Som medlem hos oss får du 5 % rabatt på dina beställningar på Adlibris  – Nordens största bokhandel!

Så här fungerar rabatten

Skapa konto eller logga in om du sedan tidigare registrerat dig. För att ta del av rabatterbjudandet fyller du i rutan ”använd en kampanjkod” när du kommer till kassan, i steg 1. Där skriver du in: ARBTER. Då dras 5 % av på priset.

Gå med du också!

Bli medlem